Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historické okénko: Co stálo za počátkem druhé světové války?

A co vedlo Němce k přijetí nacismu? Kořeny můžeme hledat ještě daleko před první světovou válkou, nicméně zaměřme se na dopady "Velké války"  a pokusme se nahlédnout do tajů německé duše, která po konci první světové války našla tu nejhorší možnou odpověď, jak se vypořádat s vlastním osudem.

„Velká válka“ a její dopad

Společenská nálada byla po první světové válce v troskách. Lidstvo se poprvé v historii odhodlalo k nasazení všech možných prostředků bez etických dilemat (tanky, bojový plyn etc.) a tím zcela zásadně změnilo charakter válečných konfliktů. První světová válka zasáhla Evropu, Afriku a Asii a v důsledku zapříčinila nový charakter a podobu Evropy.

Ve „Velké válce“ zemřelo minimálně deset milionu lidí a k jejímu konci zůstalo Německo osamocené a neslo tíhu viny za vypuknutí světového konfliktu. Poražené Německo posléze podepsalo 11. listopadu 1918 kapitulaci v Compiegne a největší světový konflikt v dějinách byl u konce.

Podíl Německa na první světové válce, válečné ambice a zápal v počátcích války jsou evidentní a vítězné mocnosti reagovaly na jeho vinu a rozmýšlely budoucí vývoj Evropy. Ta byla po světovém konfliktu zcela zmatená a hodnoty, které byly hojně přijímány před válkou, se rozpadly stejně rychle, jako německé naděje na vítězství.

Po první světové válce se vítězné mocnosti začaly ptát po důvodech vzniku války a euroatlantickým světem se šířil nový pojem jménem pacifismus. V návaznosti na odmítnutí veškerých válek reagoval svět utvořením mezinárodní organizace zvané „Společnost národů“, do které bylo přijato v roce 1926 i Německo, a jež měla tvořit spojovací prvek v mezinárodní spolupráci a na mírových řešeních. Sociální dopad „Velké války“ se projevil úpadkem morálky, kulturní odezvu můžeme spatřovat v poválečném vkusu a umění, organizované náboženství prodělalo krizi a politické a ekonomické dopady se projevily v poválečných smlouvách.

Vítězné mocnosti reagovaly na poválečné uspořádání světa Pařížskou mírovou konferencí, jež sloužila k sjednání mírové smlouvy mezi mocnostmi Dohody a Ústředními mocnostmi. Na konferenci byly postupně uzavírány poválečné dohody s poraženými a největší podíl na rozhodování měla „velká pětka:“ Itálie Japonsko, USA, Spojené království a Francie. Konference se podílelo 32 státu a mezi nimi bylo i Československo.

 

Ekonomické následky pro Německo

Výsledkem Pařížské mírové konference byly tzv. Pařížské předměstské smlouvy, mezi které patřila i Versailleská smlouva, která podle mnohých v té době znamenala významnou satisfakci a pro jiné, především pro samotné Němce, významné ekonomické ztráty a nesmírnou potupu.

Poražené Německo ztratilo sedminu své předválečné rozlohy, všechny zámořské kolonie, armáda byla zredukována na sto tisíc vojáků, část území musela být demilitarizována a rovněž bylo povinno platit významné reparace. Ve Versailleské smlouvě bylo dále nařízeno, aby Německo odevzdávalo šedesát procent vytěženého uhlí, devadesát procent obchodního loďstva, moderní lokomotivy a čtvrtinu farmaceutických a chemických výrobků. Kvůli ztrátě území přišlo o padesát procent těžby železné rudy, pětadvacet procent těžby hnědého uhlí a kvůli odstoupenému území o 6,5 milionu lidí.

Německo muselo všechny reparace a ústupky přijmout, jelikož mu to nařizoval článek 231 Versailleské smlouvy, ve kterém stálo, že: „spojenci Německa a Německo jsou zcela zodpovědní za všechny škody a ztráty, které způsobili zemím Dohody a jsou zároveň i původci války.“

 

Německá frustrace a její příčina

Obyvatelé Německa a především vojáci cítili potupu a hanbu. Situaci nepomohla ani na demokratických základech vzniklá Výmarská republika a uzákoněné volební právo žen. Vojáci navrátivší se z války a zajateckých táborů se nedokázali začlenit do hospodářského a společenského života, vzrůstající nezaměstnanost, inflace a následná frustrace se stala otázkou a s odpovědí přišla v roce 1921 nacistická strana s jejím vulgárním antisemitismem.

Ve společnosti se lidé tázali: „Kdo může za naši situaci?“ „Kdo je vinen?“ Smutnou odpověď přineslo společenské klima, které volalo po odplatě a k potřebě ukázat si na viníka. V občanech Výmarské republiky se objevoval společenský konsenzus, že státy Dohody nesou vinu za jejich osudy a že to většinou nebyli oni, kdo rozpoutal krvavý konflikt světové války.

Tato odpověď ovšem dlouhodobě nestačila a společnost toužila po přesnějším označení viníka. Možná proto se v té době objevuje zprvu směšná postava muže, který svými řečnickými projevy dokázal upoutat publikum všech generací. Nejprve zaujal bývalé vojáky, členy střední třídy a posléze i zbytek Německa.  Byli to podle Hitlera oni, kteří stáli za stvořením nenáviděné Výmarské republiky a zapříčinili prohru a kapitulaci Německa  v první světové válce. Vůdce zároveň trpěl paranoidní představou, že Židé uplatňovali svou moc v ekonomice, kulturním životě, státní správě a v médiích. Židé údajně vládli v „žido-bolševickém“ Rusku a stejně tak i nad „světovým finančnictvím.“

Hitler poukazoval na protiklad mezi komunismem a kapitalismem, ale obratem dodával, že to jsou oba židovské nástroje na ovládnutí světa, což kromě jiného dokazoval i údajně „židovský mezinárodní jazyk“ esperanto.

 

Kritika Versailleské smlouvy

Smlouvu, ve které se nedobrovolně uvázalo Německo k přísným restrikcím, kritizovali nejenom Němci, ale také významné světové osobnosti, které varovaly před jejím nebezpečím. Jedním z renomovaných osobností, člen britské delegace ve Versailles a známý ekonom, John Maynard Keynes, napsal: „že situace po podepsání smlouvy byla ve svém důsledku katastrofální, protože před první světovou válkou bylo Německo hlavní oporou evropského hospodářského mechanismu; na prosperitě Německa do značné míry závisela prosperita zbytku Evropy.“ A ve svém díle „Ekonomické důsledky" míru dodal.: „Všechny myšlenky… se točily kolem pomsty a nutnosti přenést tíhu finančních závazku z beder vítězů na poražené… Politika zotročení Německa pro celou lidskou generaci, ponížení milionů lidských bytostí a okradení celého národa, by měla být odstrašující a zavrženíhodná…“

Proti Versailleské smlouvě se ozval i ministerský předseda Jihoafrické unie Jan C. Smuts, který se obrátil na amerického prezidenta Wilsona s varováním, že pokud státy Dohody prosadí takovouto smlouvu, uvalí na sebe nejtěžší možnou hanbu a takový mír by se mohl stát ještě větší pohromou pro celý svět, než jakou byla první světová válka.

Smutsnova slova se později ukázala jako prorocká, přesto ani tato obhajoba nesmývá z Němců vinu za hrůzy druhé světové války, ba naopak. Historická zkušenost, kterou tímto lidstvo nabylo, vyzývá k větší solidaritě k poraženým, protože odejmutí lidské důstojnosti uvaluje vinu na ty, kteří tak učinili.

A proto bychom si měli být vědomi, stejně jako německý filozof Karl Jaspers, že jsme nejprve lidmi a až poté členy národů a že všichni občané společně odpovídají za to, jakou mají vládu. Toť by mělo být poselství Němců, se kterými se hrůzy druhé světové války navždy ponesou…

Autor: Tomáš Heller | pátek 27.3.2015 13:45 | karma článku: 20,62 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Tomáš Heller

Typicky česká cesta

Mentální posun, který se v celé kráse ukázal v parlamentních volbách 2017 a v přímé prezidentské volbě v roce 2018, nás nasměroval na typicky českou cestu.

1.2.2018 v 8:02 | Karma: 17,41 | Přečteno: 655x | Diskuse| Společnost

Tomáš Heller

Otevřít českou otázku

Od politiků a z médií často slýcháváme, že společnost je rozdělená. Mají pravdu. Kde ale hledat podstatu tohoto rozdělení, jehož svědky jsme denně?

19.10.2017 v 23:22 | Karma: 9,13 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Heller

O Zemanových voličích

Dobrá kritika je pro autora vždy platnější nežli plácání po zádech. Rozšiřuje jeho uvažování a prohlubuje úvahu. Tento článek reaguje na kritiku předchozího článku "Kdo jsou Zemanovi voliči".

27.4.2017 v 19:42 | Karma: 18,84 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Politika

Tomáš Heller

Kdo jsou Zemanovi voliči

Miloš Zeman je oblíben. Jeho podpora dosahuje i přes neurvalé chování a nezodpovědné výroky solidních výsledků.? Co vede pohrdané a zneužité k podpoře jimi pohrdajícího prospěcháře?

8.4.2017 v 0:31 | Karma: 41,96 | Přečteno: 6734x | Společnost

Tomáš Heller

Nejnaléhavější úkol

Prezidentské volby se blíží. Drahoš oznámil kandidaturu a Ovčáček jménem Miloše Zemana pouští špínu.

3.4.2017 v 17:06 | Karma: 17,27 | Přečteno: 513x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Autor je prostý pisálek a nenapravitelný optimista.

Mezi jeho zájmy patří četba, hudba a cestování, ale nejvíce si váží kvalitně prožitého času s rodinou a přáteli.

Seznam rubrik