Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je to takové pěkné vánoční povídání, pěkné poselství do nového roku, což k dnešním vánočním dnům ostatně patří. Proto karma.

Jenže po Novém roce opět přijdou všechní dny a s nimi už ne tak poetická realita.

Dění ve společnosti je neustálým střetáváním "společného a individuálního".

Proto také dnes naše "demokracie", která by měla být projeven rovnosti a vyjádřením vztahu ke společnému, je neustále konfrontovaná, a tak ostřelovaná a deformovaná uplatňováním individuálního a utvářením soukromého. "Moc lidu" versus "moc jednotlivců nebo menších zájmových skupin".

A tak ve skutečnosti je tu opět jakási pseudodemokracie, která se navenek jako demokracie tváří, ale uvnitř má moc někdo jiný. To není nějaké naříkání, to je jen konstatování zjevné skutečnosti. A je také lépe žít bez iluzí o realitě, jaká je.

Komunisté měli také svou formu demokracie a ve skutečnosti moc měly stranické individuality a zájmové skupiny. Dnes se sice změnily jména individualit a názvy skupin, ale podstata je stejná.

Takže asi něco bude na známém: "Kříže se nemění, jen příjmení a jména" a nebo také: "Kdyby volby mohly něco změnit, tak by je už dávno zrušili".

Což ale nakonec ještě neznamená, že by člověk nemohl mít iluze o tom, že jednou by taková "kultivovaná zastupitelská a ústavněprávní demokracie" u nás někdy nemohla být.

0 0
možnosti

A co Válka s mloky? Taky jste ji četl? A pochopil jste její nadčasovost?

2 1
možnosti

Ano. Výborná kniha. Víc ale nesmrtelný, podle mě, je Obyčejný život. Válka s mloky varuje více před Hitlerem, ač to sám Čapek popíral, ale právě Obyčejný život odkrývá nejvíce Čapkův vztah k demokracii.

0 0
možnosti

Dobrý článek, dal jsem karmu. Před r. 1989, bývalý zvyk, že to co bylo mravné a cenné, bylo zrušeno, zakázáno. To je i o vynikajícím odkazu i bří Čapků. Máme , chvála Demokracii, byť pokroucenou , má mnoho podob ! Viz současnost - Přichází prostě to, dávno očekávané. Regulace, dotace, vstup do osobního života - majetků ... určování toho správného ! Se sílícím tlakem Státu - výsledky již zde - ceny služeb rostou. Můžeme meditovat, zda to navýšení je odpovídající - (např. obědy) - neodpovídající - náklady ponesou ti, kteří trend podporují. Je to dobré a špatné zároveň. Do Rozpočtu, zřejmě něco přikápne, (kdo zaručí řádné hospodaření, viz ROP Sever) ? ... Objeví se další, třídně politické vášně - živnostník je zloděj! Až komické - Dělal to postaru - lotr, dělá to s EET - lotr. Stát sílí + bují + % preferencí rostou ... Dobro se již vlastním úsilím nevydobývá - Dobro se přiděluje ... Lid nadšeně tleská, zejména ta část, která v životě nepořídila Živnostenský list ! Taky jedna z cest, jak rozvíjet Demokracii ... :-)

0 0
možnosti

Pane Hellere,

tak jste vystřihl poselství pro budoucno k přežití. Poselství hodné projevu prezidenta do nového roku, papeže k poutníkům na Svatopetrském náměstí.

Co dodat? Jen to, aby jsme pochopili a činili.....

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS