Kdo jsou Zemanovi voliči

8. 04. 2017 0:31:38
Miloš Zeman je oblíben. Jeho podpora dosahuje i přes neurvalé chování a nezodpovědné výroky solidních výsledků.​ Co vede pohrdané a zneužité k podpoře jimi pohrdajícího prospěcháře?

Miloš Zeman je oblíben. Jeho podpora dosahuje i přes neurvalé chování a nezodpovědné výroky solidních výsledků.

Politický styl současné hlavy státu jako by šel dnes na ruku těm, o kterých v roce 1992 v Poslanecké sněmovně prohlásil: Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.“ A dodal: „Jestliže jedinec, který je v této intelektové kategorii, má nějakým způsobem rozumět světu, má-li se v něm nějak pohybovat a má-li ho nějak uchopit, musí si ho drasticky zjednodušit.“

Oba výroky jsou typické nejen pro současnou hlavu státu, která hluboce nedůvěřuje občanům vůbec, ale také demonstrují vztah Miloše Zemana ke svým voličům, které nejznatelněji poznamenala normalizační morálka.

Svět, ve kterém jsme žili v roce 1992 a který žijeme nyní, není jednoduchý a ten, kdo to tvrdí, tahá společnost za nos. Přisuzovat politickou nezodpovědnost a nezralost na základě výše zmíněných nepodložených předpokladů není důstojné demokratického politika, jako není možné přisuzovat vlastní duševní diagnózu svému národu jako celku.

Potlačené svědomí a šedá zóna

Normalizace prohloubila odcizení lidí od politiky, aby nechali kádry v klidu vládnout. S následky této „politiky“ se setkáváme dodnes. Prosadila se teze, že sociální jistoty jsou více než svoboda a politicky neutrální zábava má přednost před pravdou a politickou odpovědností. Právě proto nám simulovaná normalizace může sloužit jako ideální laboratoř ke sledování české společnosti.

Kdo jsou voliči Miloše Zemana a z jaké mentality čerpá současný český prezident svou podporu?

Současná hlava státu reprezentuje určitou část šedé zóny, jak ji v roce 1989 popsala Jiřina Šiklová, podle níž byla šedá zóna prostorem, který obývali lidé, kteří nevyužívali výhod komunistické nomenklatury, ani nebyli aktivními disidenty – neprotestovali a veřejně nevystupovali proti režimu. Významní podporovatelé Miloše Zemana jsou tou částí šedé zóny, která má blíže k politickému normalizačnímu establishmentu nežli k disentu, a dokázala využít svých výhod a konexí. Tiše se vzdělávali a na veřejnosti mlčeli, a právě tyto vlastnosti vynesly některé do polistopadového politického popředí, stejně jako Miloše Zemana. Dopad normalizace spočívá na české společnosti nadále, a to kvůli lidem jako je Miloš Zeman a těm z šedé zóny, kteří se nedokázali přes normalizaci přenést.

Proto se mi jeví, že Miloš Zeman není anomálií, či chceme-li důsledkem hlouposti národa, nýbrž jeho potlačeným svědomím. Z obecné psychologie víme, že potlačené svědomí a vědomí viny výrazně mění výkon soudnosti a spolu s tím deformuje subjektivní hodnocení či přijímání další zkušenosti. Důsledkem je zpravidla pocit ohrožení, který se projevuje potřebou se uzavírat – ztrátou otevřenosti k okolí. Jinými slovy, přijmutí a odpuštění viny je hlavním předpokladem pro poctivé vyrovnání se s vlastní minulostí. Pokud to nedokážeme, tak bude náš svět zkreslený a nepravdivý, jelikož naše vlastní mysl bude upravovat realitu tak, aby si uchovala vlastní nedotknutelnost.

Miloš Zeman v tomto případě slouží svým voličům jako velmi silný morální argument, jak si zachovat vnitřní integritu a obhájit se před sebou samým.

Kde se berou voliči Miloše Zemana?

Významná část společnosti ze šedé zóny, se nedokázala přenést přes normalizační zvyk pasivity a pohrdání politikou v tom nesplnila základní předpoklad pro vyrovnání se s minulostí. Tlačí ji stále před sebou a snaží se následkům své pasivity vyhýbat – vládnou špatní politici, protože jsme si nevybrali lepší a nekontrolovali je. Miloš Zeman jim k tomu dává jakési morální opodstatnění, když artikuluje jejich strachy, podporuje uzavřenost a sociální jistoty v duchu normalizace. Zeman poskytuje svým voličům ale i příležitost ke vzdoru a odvaze, když se postaví za svého prezidenta, který vystupuje proti politikům a jejich rozhodnutím, kteří se mu znelíbili. Stát za presidentem v jeho nespokojenosti a odporu jim může dodat falešný pocit, že už nejsou pasivní.

Šedá barva je podle Šiklové spíše špinavá nežli čistá, je znečištěna nedostatkem odvahy a vytrvalosti, a tak trochu se bojí a připravuje, co by kdyby. K tomu je v současné době nutné dodat, že právě voliči současného prezidenta právě odvahu a vytrvalost hledají a přisuzují současné hlavě státu. Místo kritického hodnocení normalizační morálky se zhodnocují staré návyky i v současných poměrech.

Kolik voličů současný prezident vlastně má, kolik se jich dokázalo vymanit díky jeho prezidentování z normalizační morálky? To ukážou následující prezidentské volby.

Článek vyšel v Přítomnosti 7. 4. 2017.

Autor: Tomáš Heller | sobota 8.4.2017 0:31 | karma článku: 41.96 | přečteno: 6734x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 208 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 132 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 344 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1250

Autor je prostý pisálek a nenapravitelný optimista.

Mezi jeho zájmy patří četba, hudba a cestování, ale nejvíce si váží kvalitně prožitého času s rodinou a přáteli.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...